Sluiten

Categorieën

Filters

   Bladluis bestrijden, wat heb ik nodig?

   Hoeveel larven heb ik nodig?

   Bomen  
   Stamdiameter 0 - 10 cm = 50 larven       
   Stamdiameter 10 - 20 cm = 100 larven    
   Stamdiameter 20 - 50 cm = 250 larven   
   Stamdiameter > 50 cm = 500 larven    

   Na ontvangst knipt u het zakje open en bevestigt u deze, het liefst net onder de eerste vertakking van de boom, met een punaise aan de stam. Meer hoeft u niet te doen.

   Hagen  
     
   Voor hagen adviseren wij ongeveer 10 larven per m². Bij een hoge plaagdruk, verdubbelt u het aantal. Wanneer u het zakje ontvangt, knipt u het zakje open en strooit u de inhoud van het zakje om de paar meter over de bovenzijde van de haag uit.   
                 

   Bestel lieveheersbeestjes

   Rozen en bloeiende planten             
   Ongeveer 10 larven rozenstruik tot 75cm of plant van gelijke grote, andere struiken zijn vaak breder en zullen daarom meer larven nodig hebben om de bladluis te bestrijden. Is er veel bladluis of is de struik groter dan 75cm? Verdubbel dan het aantal larven.
   Ook hier is ons  advies om de larven uit te strooien over de bovenzijde van de struik en ze niet per stuk uit te zetten. De inhoud van een zakje van 50 larven kunt u het beste in kleine plukjes over de bovenzijde van de rozen, planten of struiken uitstrooien.

   Moestuin
   Ongeveer 3 tot 5 larven per plant. Wanneer er veel mieren zijn kunt u het aantal het beste verdubbelen. De larven hoeven niet per plant verdeelt te worden. Ons advies is om de inhoud van het zakje larven over de bovenzijde van de planten uit te strooien.


   Let op!
   Raak de larven niet aan tijdens het verdelen, maar strooi ze gewoon over het gewas uit. Dat is minder precies, maar prettiger voor de larven. Ondanks dat u het vast goed bedoelt, hebben de larven over het algemeen weinig baat bij onze goede bedoelingen. Aanschouw het zakje, strooi de larven uit of hang het zakje op en wacht vol vertrouwen het resultaat af. Na ongeveer twee weken zult u zien dat het aantal luizen is verminderd of zelfs al helemaal is verdwenen. Geniet van wat u ziet en laat de natuur u verwonderen!

   Larven of volwassen lieveheersbeestjes?

   Bladluizen kunt u zowel met larven van het lieveheersbeestje als met volwassen lieveheersbeestjes bestrijden. Maar welke van de twee kunt u het beste in uw situatie gebruiken?

   Wij adviseren om buiten larven van het lieveheersbeestjes te gebruiken. Binnen of in een kas kunt u zowel volwassen lieveheersbeestjes als larven in zetten. Zowel het volwassen lieveheersbeestje als de larven starten vanaf het moment dat u de beestjes vrijlaat tussen de planten, bloemen of in de bomen met bladluis, met het eten van bladluis. Een larve eet zelfs nog meer bladluis dan een volwassen lieveheersbeestje! Het voordeel van larven is dat zij niet kunnen vliegen, dus buiten op de plek blijven waar u ze hebt uitgezet. Hierdoor eten ze precies de plaag weg op de plek waar u dat het liefste ziet. 

   Een volwassen lieveheersbeestje kan wel vliegen. Wanneer u de volwassen lieveheersbeestjes vrijlaat in u kas of in een andere binnen situatie, zullen zij zelf beter dan de larven in staat zijn om de plaag op verschillende plekken weg te eten. De uitleg hiervoor is eenvoudig, door haar vleugels kan het lieveheersbeestje zich makkelijker verplaatsen. Een ander voordeel van een volwassen lieveheersbeestje ten opzichte van een larve is dat zij zich, wanneer de plaagdruk van de bladluizen hoog is, direct eitjes zal leggen en er zo voor zorgen dat de populatie lieveheersbeestjes zich kan uitbreiden. Dit zal zij blijven doen tot het moment dat er een biologisch evenwicht is bereikt.

   Bladluizen bestrijden is eenvoudig!

   Door inzet van de larven van het lieveheersbeestjes bestrijdt u bladluizen eenvoudig, effectief en op een zeer milieuvriendelijke manier. Lieveheersbeestjes zijn namelijk de natuurlijke vijanden van bladluis. De larven, de jongen van het lieveheersbeestje, kunnen nog niet vliegen en willen maar één ding; een volwassen lieveheersbeestje worden. Om een volwassen lieveheersbeestje te kunnen worden moeten ze heel veel bladluizen eten. Dus dat is onze oplossing! Larven van het lieveheersbeestje inzetten als bestrijder van bladluis.

   Waarom bladluis bestrijden?

   Bladluizen zuigen bladsappen uit de bloem, plant, struik of boom. Deze sappen heeft de plant nodig om uit te groeien tot een gezond gewas. Het teveel aan suikers wat in de bladsappen aanwezig is scheidt de bladluis weer uit. Deze plakkerige substantie noemen we honingdauw. Naast glimmende bladeren veroorzaakt honingdauw vaak overlast op auto's, tuinmeubilair of tegels. Ook blijven er schimmels op de honingdauw plakken wat ervoor kan zorgen dat de bloem, plant, stuik of boom ziek wordt. Hierdoor stagneert haar groei, verwelkt haar uiterlijk en het kan zelf het afsterven van het gewas tot gevolg hebben en dat willen we natuurlijk niet. 
   Naast de negatieve gevolgen voor het gewas zelf, trekt honingdauw ook mieren en wespen aan. Met name mieren zijn dol op honingdauw en hebben er veel voor over. Zij beschermen zelfs de bladluizen tegen natuurlijke vijanden, dus ook tegen (de larven van) het lieveheersbeestje. Dit is natuurlijk handig om te weten! Het kan de bestrijding van de bladluis dus helpen wanneer u voordat u de larven van het lieveheersbeestje inzet, eerst de mieren weert of bestrijdt. Wanneer u hier klikt kunt u direct producten tegen mieren bestellen.
   Lieveheersbeestjes kopen

   Waarom lieveheersbeestjes inzetten tegen bladluis?

   Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijanden van de bladluis en eten ze met liefde! Sterker nog, ze hebben de bladluizen nodig om in leven te blijven en als gezonde lieveheersbeestjes door het leven te gaan. Zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes eten bladluis. De larven eten gemiddeld 120 bladluizen per dag, de volwassen beestjes ongeveer 80 stuks. 

   Door lieveheersbeestjes in te zetten, veranderen we maar heel weinig aan de natuur. Eigenlijk doen we niet meer dan het bijplaatsen van een stukje natuur op plekken waar deze insecten uit zichzelf niet meer (op tijd) komen. Een belangrijke reden hiervoor is dat de mens veel plekken waar vroeger natuur was bebouwd heeft, waardoor de leefgebieden van de insecten te verspreid zijn. Wanneer wij voldoende geduld hebben, zullen de lieveheersbeestjes uiteindelijk zelf wel komen, maar vaak is er dan al veel schade aan het gewas aangericht of vinden wij het simpel weg te lang duren en willen we gewoon dat de bladluis plaag verdwijnt.

   Lieveheersbeestjes als natuurlijke vijand van de bladluis is dan ook de meest biologisch- en ecologisch verantwoorde manier om bladluis te bestrijden. Tevens is het zeer effectief en eenvoudig. Sterker nog, simpeler kan het eigenlijk niet!

   Meer informatie over de ontwikkeling van de larve naar een volwassen lieveheersbeestje vindt u hier.

   Hoe zet ik de larven uit?

   Om te leren hoe u de larven tegen bladluis eenvoudig uit kunt zetten, klik dan hier dan ziet u hoe eenvoudig het is om de larven van het lieveheersbeestje uit te zetten. 

   U ontvangt de larven in een brievenbus enveloppe. Daarin zit het zakje met larven en een gebruiksaanwijzing. Het enige wat u hoeft te doen is het zakje, zo snel mogelijk na ontvangst, het liefst dezelfde dag nog, te openen en uit te strooien over het bloemen, planten of struiken waar u de bladluis plaag wilt bestrijden.

   Geduld hebben is nu belangrijk. Meer hoeft u echt niet te doen. De larven vinden hun weg in de natuur en zullen al snel nadat ze zijn vrij gelaten beginnen met het eten van de bladluis. Sommige larven zullen aan het vervellen zijn op het moment dat u ze uitstrooit, dat is geen probleem. De larven hebben zich vastgezet aan het zaagsel en kruipen op het moment dat ze daar klaar voor zijn zelf uit hun vel. 

   Wellicht is het zo dat u denkt dat er op het eerste gezicht niet voldoende larven in het zakje zaten. Dit kan komen doordat de larven verschillende formaten hebben. De kleinste larven zijn ongeveer 1 mm groot en dus zeer lastige te zien. De grotere larven zijn ongeveer 4 mm groot. Deze spreiding in formaat is een bewust keuze van ons, naar onze mening vindt hierdoor de beste bestrijding van de bladluis plaats.

   Waar moet ik op letten?

   Mieren zijn de natuurlijke vijanden van de lieveheersbeestjes. Mieren zijn namelijk dol op de honingdauw, het plak spul, wat de bladluizen uitscheiden. Het is zelfs zo dat mieren hele kolonies bladluizen naar plekken verplaatsen waar zij de bladluis kolonie goed kunnen beschermen! Dus wanneer u bladluis wilt bestrijden met lieveheersbeestjes is het raadzaam om de mieren te weren van de plek waar u bladluis wilt gaan bestrijden. U kunt de mieren zelf natuurlijk ook bestrijden of extra larven inzetten. Het uitstrooien van de larven helpt de larven ook om zich beter te kunnen beschermen tegen de mieren. Ze worden zo veel beter verdeeld over het gewas, waardoor mieren een minder groot gevaar vormen. Ervaring leert wel, dat wanneer u bij het zien van de eerste bladluis start met bestrijding ervan dat er vaak nog niet veel mieren aanwezig zijn. 

   Producten om mieren te bestrijden vindt u hier.

   Wilt u de larven over meerdere planten of struiken verdelen?

   Dit is eenvoudig. U kunt de larven gewoon over de bovenzijde van de planten uitstrooien. Wanneer u dit geen prettig idee vindt, kunnen wij ook extra zakjes bijvoegen. U kunt dan zelf het zaagsel, waarin de larven zich bevinden, verdelen over de extra zakjes. Let op! De verdeling van de larven over de zakjes is dan wel minder nauwkeurig, dit kan invloed hebben op het resultaat.

   Wat heb ik nodig? 
   Waar moet ik op letten?
   Gebruiksaanwijzing

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »