Bladluis bestrijden, wat heb ik nodig?

Hoeveel larven heb ik nodig?

Bomen  
Stamdiameter 0 - 10 cm = 50 larven       
Stamdiameter 10 - 20 cm = 100 larven    
Stamdiameter 20 - 50 cm = 250 larven   
Stamdiameter > 50 cm = 500 larven     

Hagen     
Voor hagen adviseren wij 10 larven per m². Bij een hoge plaagdruk, verdubbelt u het aantal.                     

Rozen en bloeiende planten             
5 tot 10 larven per rozenstruik tot 75cm
Is er veel bladluis of is de struik groter dan 75cm? Verdubbel dan het aantal larven.
 
Moestuin
3 tot 5 larven per plant.

Bladluizen kunt u zowel met larven van het lieveheersbeestje als met volwassen lieveheersbeestjes bestrijden. Maar welke van de twee kunt u het beste in uw situatie gebruiken?

Wij adviseren om buiten larven van het lieveheersbeestjes te gebruiken. Binnen of in een kas kunt u zowel volwassen lieveheersbeestjes als larven in zetten.

Zowel het volwassen lieveheersbeestje als de larven starten vanaf het moment dat u de beestjes vrijlaat tussen de planten, bloemen of in de bomen met bladluis, met het eten van bladluis. Een larve eet zelfs nog meer bladluis dan een volwassen lieveheersbeestje!

Het voordeel van larven is dat zij niet kunnen vliegen, dus buiten op de plek blijven waar u ze hebt uitgezet. Hierdoor eten ze precies de plaag weg op de plek waar u dat het liefste ziet. 

Een volwassen lieveheersbeestje kan wel vliegen. Wanneer u de volwassen lieveheersbeestjes vrijlaat in u kas of in een andere binnen situatie, zullen zij zelf beter dan de larven in staat zijn om de plaag op verschillende plekken weg te eten. De uitleg hiervoor is eenvoudig, door haar vleugels kan het lieveheersbeestje zich makkelijker verplaatsen. Een ander voordeel van een volwassen lieveheersbeestje ten opzichte van een larve is dat zij zich, wanneer de plaagdruk van de bladluizen hoog is, direct eitjes zal leggen en er zo voor zorgen dat de populatie lieveheersbeestjes zich kan uitbreiden. Dit zal zij blijven doen tot het moment dat er een biologisch evenwicht is bereikt. 

Larven of lieveheersbeestjes bestellen? Klik hier!

Waarom larven of volwassen lieveheersbeestjes inzetten?

Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijanden van de bladluis en eten ze met liefde! Sterker nog, ze hebben de bladluizen nodig om in leven te blijven en als gezonde lieveheersbeestjes door het leven te gaan. Zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes eten bladluis. De larven eten gemiddeld 120 bladluizen per dag, de volwassen beestjes ongeveer 80 stuks. 

Door lieveheersbeestjes in te zetten, veranderen we maar heel weinig aan de natuur. Eigenlijk doen we niet meer dan het bijplaatsen van een stukje natuur op plekken waar deze insecten uit zichzelf niet meer (op tijd) komen. Een belangrijke reden hiervoor is dat de mens veel plekken waar vroeger natuur was bebouwd heeft, waardoor de leefgebieden van de insecten te verspreid zijn. Wanneer wij voldoende geduld hebben, zullen de lieveheersbeestjes uiteindelijk zelf wel komen, maar vaak is er dan al veel schade aan het gewas aangericht of vinden wij het simpel weg te lang duren en willen we gewoon dat de bladluis plaag verdwijnt.

Lieveheersbeestjes als natuurlijke vijand van de bladluis is dan ook de meest biologisch- en ecologisch verantwoorde manier om bladluis te bestrijden. Tevens is het zeer effectief en eenvoudig. Sterker nog, simpeler kan het eigenlijk niet!

Meer informatie over de ontwikkeling van de larve naar een volwassen lieveheersbeestje vindt u hier.

Hoe zet ik de larven uit?

Om te leren hoe u de larven tegen bladluis eenvoudig uit kunt zetten, klik dan hier dan ziet u hoe eenvoudig het is om de larven van het lieveheersbeestje uit te zetten. 

U ontvangt de larven in een brievenbus enveloppe. Daarin zit het zakje met larven en een gebruiksaanwijzing. Het enige wat u hoeft te doen is het zakje, zo snel mogelijk na ontvangst, het liefst dezelfde dag nog, te openen en uit te strooien over het bloemen, planten of struiken waar u de bladluis plaag wilt bestrijden.

Geduld hebben is nu belangrijk. Meer hoeft u echt niet te doen. De larven vinden hun weg in de natuur en zullen al snel nadat ze zijn vrij gelaten beginnen met het eten van de bladluis. Sommige larven zullen aan het vervellen zijn op het moment dat u ze uitstrooit, dat is geen probleem. De larven hebben zich vastgezet aan het zaagsel en kruipen op het moment dat ze daar klaar voor zijn zelf uit hun vel. 

Wellicht is het zo dat u denkt dat er op het eerste gezicht niet voldoende larven in het zakje zaten. Dit kan komen doordat de larven verschillende formaten hebben. De kleinste larven zijn ongeveer 1 mm groot en dus zeer lastige te zien. De grotere larven zijn ongeveer 4 mm groot. Deze spreiding in formaat is een bewust keuze van ons, naar onze mening vindt hierdoor de beste bestrijding van de bladluis plaats.

Waar moet ik op letten?

Mieren zijn de natuurlijke vijanden van de lieveheersbeestjes. Mieren zijn namelijk dol op de honingdauw, het plak spul, wat de bladluizen uitscheiden. Het is zelfs zo dat mieren hele kolonies bladluizen naar plekken verplaatsen waar zij de bladluis kolonie goed kunnen beschermen! Dus wanneer u bladluis wilt gaan bestrijden met lieveheersbeestjes dan is het raadzaam om de mieren te weren van de plek waar u bladluis wilt gaan bestrijden. U kunt de mieren zelf natuurlijk ook bestrijden of extra larven inzetten. Het uitstrooien van de larven helpt de larven ook om zich beter te kunnen beschermen tegen de mieren. Ze worden zo veel beter verdeeld over het gewas, waardoor mieren een minder groot gevaar vormen. Ervaring leert wel, dat wanneer u bij het zien van de eerste bladluis start met bestrijding ervan dat er vaak nog niet veel mieren aanwezig zijn. 

Producten om mieren te bestrijden vindt u hier.

Hoeveel larven heb ik nodig?

Bomen  
Stamdiameter 0 - 10 cm = 50 larven       
Stamdiameter 10 - 20 cm = 100 larven    
Stamdiameter 20 - 50 cm = 250 larven   
Stamdiameter > 50 cm = 500 larven     

Hagen     
Voor hagen adviseren wij 10 larven per m². Bij een hoge plaagdruk, verdubbelt u het aantal.                     

Rozen en bloeiende planten             
5 tot 10 larven per rozenstruik tot 75cm
Is er veel bladluis of is de struik groter dan 75cm? Verdubbel dan het aantal larven.
 
Moestuin
3 tot 5 larven per plant.

Wilt u de larven over meerdere planten of struiken verdelen?

Dit is eenvoudig. U kunt de larven gewoon over de bovenzijde van de planten uitstrooien. Wanneer u dit geen prettig idee vindt, kunnen wij ook extra zakjes bijvoegen. U kunt dan zelf het zaagsel, waarin de larven zich bevinden, verdelen over de extra zakjes. Let op! De verdeling van de larven over de zakjes is dan wel minder nauwkeurig, dit kan invloed hebben op het resultaat.

Wat heb ik nodig? 
Waar moet ik op letten?
Gebruiksaanwijzing
Larven of lieveheersbeestjes bestellen? Klik hier!