Sluiten

Categorieën

Filters

   ALGEMENE INFORMATIE INSECTENHOTELS

   HET NUT VAN EEN INSECTENHOTEL OF BIJENKAST

    

   Insectenhotel hype of echt nuttig?

   Je hoort het overal: 'Leuk jij hebt ook een insectenhotel!' Maar waarom zou je een insectenhotel in je tuin hangen, heeft het daadwerkelijk nut of is het één van de velen manieren van 'de commercie' om weer wat te verkopen? Een interessante vraag en in mijn ogen is zowel JA als Nee op deze vraag een passend antwoord.

   Insectenhotels of bijenkasten, of welke andere naam u het meest passend vindt, kunnen helpend zijn voor het stimuleren van de biodiversiteit. Belangrijk is dan echter wel dat deze nestkasten of schuilplekken gemaakt zijn met liefde voor de insecten waar het hotel voor bedoeld is en niet om de geldmachine draaiende te houden. Wij mensen hebben veel aan de natuur veranderd. Wij bouwen maar door en leggen wegen aan omdat we niet meer snel genoeg op onze plaats van bestemming kunnen komen of simpelweg klem komen te staan. De intensieve grootschalige landbouw, de keurige gazonnetjes zonder 'onkruid', het zijn allemaal menselijke acties waar ook de insecten last van hebben. Veel natuur is al verdwenen en zo ook de schuil- en nestplaatsen voor insecten, evenals hun voedsel. Bijen, zowel de honingbij als de wilde of solitaire bij, sluipwespen, zweefvliegen (dit zijn geen gewone vliegen), gaasvliegen en nog veel meer andere insecten dragen bij aan de bestuiving van gewassen en ook aan de bestrijding van plaaginsecten. Dit laatste is iets wat makkelijk vergeten wordt, maar ook de grote hoeveelheid insecten die voor overlast zorgen, zijn onder andere het gevolg van een tekort aan biodiversiteit.

   Wist u bijvoorbeeld dat wespen heel veel insecten eten? Denk hierbij aan muggen of vliegen. Wespen voeden hiermee de larven in hun nest. Nu is de 'gewone' wesp geen bewoner of bezoeker van een insectenhotel, zij leven in een kolonie en hebben een eigen nest, maar ze zijn voor u waarschijnlijk wel een mooi voorbeeld van een insect wat regelmatig doodgeslagen of op een andere manier uitgeroeid wordt.

   Eikenprocessierups

   Wist u dat larven van de gaasvlieg helpen om de overlast door de eikenprocessierups te beperken? Ook mezen zullen de rupsen eten, dus het is zinvol om nestkastje voor mezen, zowel pimpel- als koolmees op te hangen wanneer rupsen voor overlast zorgen. De sluipwesp, wat zeker een veel geziene gast van het insectenhotel zal worden, mensen niet steekt maar velen andere plaaginsecten, als bladluis, parasiteert?

   We zijn in een cirkel terechtgekomen, een vicieuze cirkel. Het gebrek aan biodiversiteit zorgt voor overlast en die overlast bestrijden we regelmatig, met door mensen bedachte oplossingen. We roeien de insecten waar we last van hebben uit, waardoor er weer te weinig te eten is voor de insecten die van deze insecten leven en zo zorgen we er, vaak onbewust, voor dat de overlast alleen maar erger wordt. Bewustzijn op ons gedrag vergroten, kan ervoor zorgen dat deze vicieuze cirkel doorbroken wordt. 

    

   Kort samengevat is dit het nut van een insectenhotel

   Door insecten in uw tuin de mogelijkheid te geven zich te voeden en voort te planten, stimuleert u mede de biodiversiteit waardoor er betere of überhaupt bestuiving van gewassen kan plaatsvinden en  plaaginsecten minder kans krijgen om overlast te veroorzaken. U kunt van dichtbij gaan beleven wat er zich afspeelt in het insectenhotel. Hoe hard er gewerkt wordt om nageslacht te krijgen en u zult ervaren dat deze insecten niet voor overlast zorgen. Misschien geniet u er zelfs wel van en ervaart u een andere kijk op de wondere wereld van de natuur!

    

   En het is waar: Wat u doet heeft zin! 

   Regelmatig hoor ik mensen zeggen:'Zie wat er gebeurt in de wereld, dan heeft het toch geen zin wat ik doe?' Dat is misschien wel één van de grotere denkfouten die wij mensen kunnen maken. Onderschat uw impact niet! Het maakt wel degelijk uit wat u doet. Dat geldt voor alles, maar voor nu zal ik het bij het insectenhotel houden.

   Wanneer u uw insectenhotel op de juiste plek koopt, en daarmee bedoel ik bij die ondernemers die ondernemen met passie en liefde voor de natuur, dan zal uw insectenhotel gebruikt gaan worden. Simpelweg doordat bij het ontwikkelen en maken van dat insectenhotel de insecten en niet 'de handel' voorop staan. Die insecten heeft u daarmee een kans gegeven en ook hun nakomelingen zullen blij met uw steun zijn. Daarnaast zult u zelf gaan zien hoe dankbaar er gebruik wordt gemaakt van uw insectenhotel, interessant om uw van dat gevoel bewust te worden. Wat voor een gevoel geeft u dat? En wat brengt dat u? Ik schat in dat de kans in ieder geval groot is dat u er met minstens 1 iemand over deelt en misschien zelfs wel met meerdere mensen. Dit is het begin van de kring die steeds groter wordt. De begin druppel bent u en zie nu wie u allemaal aansteekt met uw inzichten en enthousiasme. En stelt u zich dan eens voor dat die andere mensen dat zelfde overkomt.....Het is echt waar: Wat u doet voor een betere wereld heeft zin!

    

   Stop met twijfelen: Kom in actie!

   Mijn advies is: Ga ervoor en verras u zelf, ga zien dat het belangrijk is wat u doet. 
   Een insectenhotel zelf maken is een goede optie, maar onze insectenhotels of bijenkasten kopen kan natuurlijk ook. Want door te verkopen krijg ik financiële slagkracht en dat helpt mij weer om nog meer moois in beweging te brengen :-)

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »