Sluiten

Categorieën

Filters

      Algemene informatie lieveheersbeestjes

      Algemene info lieveheersbeestje

      De meeste mensen zijn bekend met het lieveheersbeestje, het rode kevertje met zwarte stippen. Wat de meeste mensen niet weten is dat Lieveheersbeestjes behoren tot de order Coleoptera (kevers) en de familie Coccinellidae. Deze familie bevat ongeveer 5000 soorten, waarvan er ongeveer 750 in Europa voorkomen! Slechts een klein deel van deze familie eet planten of schimmels, het overgrote deel eet insecten en mijten. Verruit de meeste soorten lieveheersbeestjes eten bladluizen.

      Soorten lieveheersbeestjes

      Er zijn diverse soorten lieveheersbeestjes. Rode kevers met zwarte stippen, zwart met rode stippen of gele lieveheersbeestjes zijn de meest algemene soorten. Rood met Zwarte Stippen levert het tweestippelige lieveheersbeestje, ookwel de Adalia Bipunctata genoemd. Dit lieveheersbeestje komt van nature in Europa voor en is dus inheems. Dit is voor de natuur in onze tuin van groot belang.

      Aziatische lieveheersbeestjes

      In 2004 is het Aziatische lieveheerbeestje in Europa geïntroduceerd als natuurlijke vijand van de bladluis. Deze roofkever was inderdaad zeer geschikt als bestrijder van bladluizen, echter later bleek dat dit Aziatische lieveheersbeestje het ook voorzien had op onze inheemse soorten en ook regelmatig van de bladeren van onze gewassen at! Slecht nieuws dus, want deze rover bleek prima in staat om in Europa te overleven en uw tuin zal dus ook regelmatig door deze soort bezocht worden. Het Aziatische lieveheersbeestjes is lastig te herkennen, maar beschikt in iedergeval over de volgende kenmerken:

      • Volwassen zijn zij 5 tot 7mm lang en ongeveer 5mm breed, echter de grootte kan variëren.
      • De kleur kan variëren van lichtgeel of oranjerood tot zwart en het aantal stippen ligt tussen te 0 en 21.
      • De meest voorkomende kleuren zijn zwart met roodachtige stippen en oranjerood met zwarte stippen die vaag kunnen zijn of zelfs geheel verdwijnen.

      Tweestippelig lieveheersbeestje

      Om te voorkomen dat de populatie van deze Aziatische rovers nog groter wordt, leveren wij alleen de voor Europa inheemse soort; Adalia Bipunctata beter bekend als het tweestippelige lieveheersbeestje. Het tweestippelige lieveheersbeestje beschikt over de volgende kenmerken:

      • Volwassen kevers zijn 3.5 tot 5.5mm groot.
      • Ze kunnen in verschillende kleuren voorkomen. De meest bekende soort is rood met twee zwarte stippen. Maar het twee stippelige lieveheersbeestje kan ook zwart zijn met vier rode stippen.
      • De larven zijn grijs met gele vlekken en lange poten. De eieren zijn langwerpig en geel/oranje.
      • Volwassen tweestippelige lieveheersbeestjes eten meer dan 50 soorten bladluizen, waaronder alle belangrijke bladluizen in groentegewassen, laanbomen en stuiken, maar ook vlindereieren.

      Zoekgedrag en voeding

      Een volwassen lieveheersbeestje eet gemiddeld 80 bladluizen per dag en zijn larve maar liefst 120! Lieveheersbeestjes grijpen een bladluis met hun kaken vast en zuigen deze leeg. De oudere larven en de volwassen lieveheersbeestjes eten een niet al te grote bladluis zelfs volledig op. Volwassen lieveheersbeestjes en larven kunnen bladluizen waarnemen door geur en op korte afstand door zicht. Soms zien we een volwassen lieveheersbeestje gewoon over een groep bladluizen heen lopen. Dit komt dan waarschijnlijk doordat zij op dat moment niet bezig zijn met voedsel, maar met het vinden van een partner of een plaats om eieren te leggen.

      Onderstaande film geeft een goed beeld van de eetlust van het tweestippelig lieveheersbeestje en het spanningsveld tussen mier en lieveheersbeestje


      Levencyclus van het lieveheersbeestje

      De cyclus van een lieveheersbeestje is als volgt:

      • Wanneer er voldoende te eten is voor het lieveheersbeestje legt zij gemiddeld 20 to 40 eitjes per dag, tussen de bladluishaarden in.
      • Deze eitjes komen binnen 4 tot 8 dagen uit, afhankelijk van de temperatuur. Hoe warmer het is, des te sneller verloopt deze ontwikkeling.
      • Wanneer de larve uit zijn ei komt begint hij met eten. De bladluizen vindt hij met name door reuk en gevoel en hij eet er maar liefst 120 per dag!
      • De ontwikkeling van larve tot volwassen lieveheersbeestje neemt 3 tot 5 weken in beslag. Tijdens deze ontwikkeling vervelt de larve meerdere keren, waarna ze verpoppen. Tijdens deze fase zullen zij enkele dagen stil zitten waarna zij als volgroeit lieveheersbeestje hun pop verlaten. Tijdens deze vervelfase zit de larve stil en denkt men vaak dat hij dood is; dat is niet zo. Laat de larve met rust en raak hem niet aan!

      Wanneer u hier klikt krijgt u een film te zien van bijna twee minuten waarin de ontwikkeling van larve tot lieveheersbeestje wordt weergegeven.

      De inzet van de lieveheersbeestjes larven tegen bladluis is niet alleen zeer effectief, maar ook biologisch- en ecologisch verantwoord. Er kan oprecht gezegd worden dat er wordt getuinierd met respect voor de natuur! En wie vindt het nou niet leuk om op zijn bloemen en planten het lieveheersbeestje tegen te komen?

      In onze webshop kunt u zowel volwassen lieveheersbeestjes als larven bestellen. Omdat de lieveheersbeestjes en larven leven, verzenden wij ze niet vlak voor het weekend. Wanneer de post er onverhoopt een dag langer over doet, zullen de lieveheersbeestjes en/of de larven het weekend in het doosje moeten doorbrengen en dat willen we voorkomen. Daarom verzenden wij de larven alleen op dinsdag, woensdag en donderdag. De overige artikelen worden dagelijks verzonden.

      Wat heb ik nodig? 
      Waar moet ik op letten?
      Gebruiksaanwijzing


      Eenvoudig bladluis bestrijden?

      Bestel nu lieveheersbeestjes!

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking