Sluiten

Categorieën

Filters

      Algemene informatie bladluis

      Algemene info bladluis

      Ontwikkeling van de bladluis

      Bladluizen zijn een veel voorkomende plaag in onze tuin. De bladluizen planten zich zeer snel voort, waardoor ze al snel met een grote massa schade toebrengen aan onze bloemen, planten en bomen. De ontwikkeling van de bladluis is van velen factoren afhankelijk. Onder andere de plantensoort waarop zij zich begeven, de weersomstandigheden, de hoeveelheid reeds aanwezige bladluizen en de kwaliteit van de plant waarop zij zich bevinden. Onder optimale omstandigheden kan de ontwikkeling van jonge bladluizen in 6 tot 7 dagen voltooid zijn. Waarna zij zich voort kunnen planten. Deze voortplantingssnelheid van bladluizen kan zeer hoog zijn. Dit komt met name doordat:

      • Bladluizen voor het grootste deel ongeslachtelijk voorplanten (bevruchting is niet nodig)
      • Ze levendbarend zijn
      • Bladluizen 40 tot 100 nakomelingen krijgen, wat neerkomt op 3 tot 10 per dag in een paar weken tijd

      Klik hier voor een korte film over de voortplanting van de bladluis. Heeft u wat meer tijd en vindt u Engels geen probleem? Dan is onderstaande film van ruim 4 minuten van de BBC zeker de moeite waard.

      Schadebeeld

      Schade ontstaat doordat de bladluizen sappen uit de bladeren zuigen. Hiermee verstoren ze de groeihormonenbalans van het gewas en scheiden zij honingdauw af. Het blad ziet er glimmend uit en voelt plakkerig aan.
      Aantasting door bladluis is te herkennen aan de volgende kenmerken:

      • Omkrullend blad, bobbels in de bladeren.
      • Afscheiding van honingdauw. (plakkerige substantie meestal aan de bovenzijde van de bladeren)
      • Witte vervelhuidjes die achter gelaten worden door de bladluis.
      • Aantasting bloemknoppen.
      • Gele vlekken op het blad.
      • Bij zeer ernstige vergeling vallen de bladeren af.
      • Roetdauw, donkere schimmel die makkelijk groeit op honingdauw.

      Wanneer u één van bovenstaande kenmerken in uw tuin tegenkomt, is het zinvol om het blad aan de onderkant te inspecteren. Daar treft u vaak de bladluizen aan. Wanneer bladluis op de plant aanwezig is, treft u vaak ook mieren aan. Mieren zijn dol op de honingdauw die de bladluis uitscheidt. Ze prikkelen de bladluizen door ze over het achterlijf te strelen en vervolgens de honingdauw op te zuigen. Om hun voeding te beschermen zullen zij het gevecht met het lieveheersbeestje aangaan. Hierbij kan een kleine larven van het lieveheersbeestje zelfs overlijden. Wanneer er veel mieren op de planten aanwezig zijn, is het zinvol om deze te verdrijven voordat de larven van het lieveheersbeestje worden uitgezet. Voor tips en hulpmiddelen tegen mieren klik hier.

      Wanneer er honingdauw overblijft op het blad dan zullen schimmels zich hierover ontfermen. Dus zorg dat u tijdig begint met het bestrijden van de aanwezige bladluis en zorg voor voldoende plekken in uw tuin waar hun natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, gaasvliegen, sluipwespen, zweefvliegen en diverse vogels kunnen wonen en zich prettig voelen. Deze natuurlijke vijanden zullen bijdragen aan een biologisch evenwicht in uw tuin, waardoor plagen in de toekomst veel minder zullen voorkomen. Voor hulpmiddelen ter preventie van plagen nu en in de toekomst klik hier.

      Wat heb ik nodig? 
      Waar moet ik op letten?
      Gebruiksaanwijzing

      Zelf bladluizen bestrijden?

      Klik hier en bestel de lieveheersbeestjes!

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking