Sluiten

Categorieën

Filters

   Veelgestelde vragen

   Veelgestelde vragen

   Kijk hier voor antwoorden op vragen die ons regelmatig gesteld worden. 

   Veelgestelde vragen

   bladluisSlakken   

   VERZENDING

   1.1 Hoeveel bedragen de verzendkosten?

   De verzendkosten bedragen  € 3,95 voor artikelen die via briefpost verzonden kunnen worden. Deze zendingen zijn voorzien van een track and trace code. Bijna alle natuurlijke vijanden worden per briefpost verzonden. Spidex, één van de twee soorten roofmijten tegen Spint en de zakjes met 250 of meer larven worden met pakketpost verzonden. Hiervoor betaald u de werkelijke verzendkosten van € 5,75. 

   Alle overige artikelen worden voor € 5,75 per pakket van maximaal 23 kg binnen Nederland verzonden. Voor zendingen naar België rekenen wij € 9,00 per pakket van maximaal 23 kg. De maximale afmeting van een pakket zijn 100 x 50 x50 cm. Uiteraard zullen wij zoveel mogelijk artikelen bij elkaar in één pakket versturen. Om ons daarbij te helpen is het prettig wanneer u bij een tweede bestelling op een zelfde dag in het vakje opmerkingen aangeeft dat u al eerder die dag een bestelling heeft geplaatst. Wij zorgen er dan voor dat deze samengevoegd worden en de verzendkosten van de tweede bestelling worden teruggestort.

   1.2 Hoe snel worden mijn producten geleverd?

   De levertijd die bij het artikel staat aangegeven is leidend. Voor de meeste producten geldt dat ze uiterlijk de volgende werkdag worden verzonden. Wanneer u in het vakje 'opmerkingen' aangeeft dat u uw product graag de volgende werkdag wilt ontvangen, zullen wij hiervoor onze uiterste best doen.

   Natuurlijke vijanden, als lieveheersbeestjes tegen bladluis, wollige dopluis of appelbloedluis en nematoden tegen Naaktslakken en Taxuskever verzenden wij op alle werkdagen. De dag van verzending staat bij het artikel vermeld. Wij streven er na uw bestelling zoveel mogelijk dezelfde dag of uiterlijk de volgende werkdag te verzenden. Helaas kan het voorkomen dat wij de vraag onze voorraad overtreft waardoor wij niet dezelfde dag kunnen verzenden. Dan zorgen wij ervoor dat uw bestelling de volgende werkdag wordt verzonden.

   1.3 Hoe krijg ik lieveheersbeestjes per post thuis en wat moet ik er dan mee doen?

   De lieveheersbeestjes of de larven ervan zitten in een papieren zakje wat gevuld is met houtsnippers. In deze verpakking zit genoeg voeding en zuurstof om de beesten op een vriendelijke en respectvolle manier te verzenden. Het zakje is verpakt een kartonnen brievenbus enveloppe en wordt samen met een gebruiksaanwijzing zo snel mogelijk na bestelling aan u verzonden via PostNL. Verzending van de Lieveheersbeestjes en/of haar larven gebeurt op werkdagen, van maandag tot en met vrijdag. In het weekend verzenden wij niet. 

   Na ontvangst van uw bestelling is het verstandig om de natuurlijke vijanden zo snel mogelijk vrij te laten. Ondanks dat ze goed verzorgd op pad zijn gegaan, gunnen wij hun vrijheid en natuurlijke voeding. Uitzetten van de larven van het lieveheersbeestje is eenvoudig. U knipt het zakje open en strooit de inhoud ervan over de bovenzijde van het gewas uit. Daarna is het een kwestie van geduld. De larven zullen snel hun weg naar de bladluizen vinden en beginnen met eten. Gun ze de tijd! Wanneer u voldoende larven heeft ingezet zult u na ongeveer twee weken zien dat de bladluis overlast is afgenomen of zelfs helemaal is verdwenen. 

   Bij alle natuurlijke vijanden zit een gebruiksaanwijzing in de verpakking. Wanneer u deze volgt, doen de beestje de rest!

   1.4 Het regent, wat nu?

   De larven zijn inheems en kunnen best tegen een beetje regen. Belangrijk is wel dat het zakje niet vol regent, want dan kunnen ze verdrinken. Ons advies is om de larven niet uit te zetten vlak voor een regenbui, maar even te wachten. Wanneer de regen langer dan 24 uur aanhoudt dan is het raadzaam om het zakje op een beschutte plek op te hangen, vrij van regenval of uit te strooien over de planten zodat zij zelf een beschutte plek kunnen opzoeken. De larven kunnen die tijd het beste bewaard worden in het zakje, in de groentelade van uw koelkast. Maar doe dit niet langer dan 24 uur, de beestjes vinden het in de natuur veel fijner en willen u veel liever van uw bladluis plaag afhelpen.

   1.5 Kan ik mijn bestelling terug sturen?

   Gezien de aard van het product is het niet mogelijk om natuurlijke vijanden terug te sturen. Andere, niet levende producten, kunt u wanneer u niet tevreden bent of zich bedacht heeft aan ons terug sturen. De verzendkosten hiervan zijn voor uw eigen rekening. 

   KLACHTEN OVER UW BESTELLING

   2.1 Er zaten te weinig larven in het zakje

   Het kan lijken alsof er te weinig larven in het zakje zitten. De larven variëren in grootte van ongeveer 1 mm tot ruim 4mm. Dit heeft te maken met de verschillende groei stadia waarin zij zich bevinden. Wanneer we een steekproef doen op de zakjes die we vanuit de kweker toegeleverd krijgen, zijn we met een zakje van 50 larven ruim 1,5 uur aan het tellen, met loep!
   Omdat de larven in het zakje vervellen zult u ook veel vervel huidjes in het zakje terugvinden. Wanneer de larven aan het vervellen zijn, zijn ze zeer kwetsbaar. Daarom adviseren wij ook om het zakje uit te strooien of op te hangen, zodat de larven uit het zakje kunnen klimmen op het moment dat zij er aan toe zijn.

   2.2 Er zitten dode larven bij mijn bestelling

   De ‘dode larven’ zijn waarschijnlijk vervelhuidjes. De larven vervellen namelijk drie keer voordat ze de laatste keer in pop gaan om verder te leven als volwassen lieveheersbeestje. De eerste vervellingen vinden plaats in het zakje. Het is een kwestie van geduld. Na ongeveer twee weken ziet u de bladluis plaag stabiliseren waarna hij begint af te nemen. Het enige wat u nu kunt doen is de mieren weren uit de boom en zorgen dat het zakje niet vol regent met water, waardoor de larven verdrinken.

   2.3 Waar zijn de larven nu?

   Normaal gesproken duurt het 2 tot 5 weken voordat een larve zich heeft ontwikkeld tot volwassen lieveheersbeestje, dus het is niet zo vreemd als u nog maar weinig volwassen beestjes ziet. Nu is het zelfs zo dat wanneer er onvoldoende te eten is voor iedereen, de volwassen beestjes ook weg zullen vliegen. Bij voldoende aanbod zullen ze zich voortplanten en leggen dan eitjes tussen de bladluizen. Deze komen na 4 tot 8 dagen weer uit, waarna zeer waarschijnlijk de volwassen beestjes elders op zoek zullen gaan naar voeding. En zo ontstaat er een biologisch evenwicht. Mocht u de larven niet kunnen vinden vinden, is dat ook niet vreemd. Soms zitten ze zo tussen de bladluizen dat je ze niet ziet. Maar ook eten ze op plekken waar wij bijvoorbeeld met een spuitbus niet bij kunnen. Dus ondanks dat wij ze niet zien, is het wel de bedoeling dat de bladluis plaag afneemt, daar is het uiteindelijk om te doen.

   2.4 Ik zie nog steeds geen lieveheersbeestjes. Hoe kan dat?

   Goed is het om u te realiseren dat u de larven heeft aangeschaft om de bladluis mee te bestrijden, is deze nog aanwezig? De larven groeien binnen 3 tot 5 weken uit tot volwassen lieveheersbeestjes. Echter dit wil niet altijd zeggen dat wij ze ook zien. Op het moment dat de beestjes volwassen zijn, zal ook het aantal bladluizen op het gewas verminderd zijn . Hierdoor is er niet meer voldoende te eten voor alle beestjes en zullen de volwassen lieveheersbeestjes wegvliegen op zoek naar eten, elders in de natuur.

   NATUURLIJKE VIJANDEN

   3.1 Waarom natuurlijke vijanden inzetten bij overlast door tuinplagen?

   Bij Rood met Zwarte Stippen zijn wij ervan overtuigd dat onze omgang met de natuur met meer respect kan dan nu door een groot deel van ons gebeurt. Vaak hebben we wel een positieve insteek voor onze omgang met de natuur, maar weten we niet waar we moeten beginnen in het web van adviezen. Daarom houden wij onze adviezen dicht bij de natuur en laagdrempelig zonder teveel vaktaal!

   Wij willen u laten zien dat de natuur alles in huis heeft om te zorgen voor een biologisch evenwicht in uw tuin. Echter helaas komen veel natuurlijke vijanden niet direct op een plaag af en vraagt dat enige tijd. Wanneer u die tijd niet heeft of u bent niet bereid om hierop te wachten, bieden wij u de gelegenheid om deze natuurlijke vijanden bij te plaatsen! Bijplaatsen van natuurlijke vijanden is eenvoudig en kan op elke plek in en om uw huis, zonder gevaar voor mens en dier gebeuren. Bestellen gaat eenvoudig via onze webwinkel en de natuurlijke vijanden worden dezelfde- of binnen enkele dagen aan u verzonden via briefpost.

   Wanneer u geen interesse heeft in natuurlijke vijanden als bestrijder van overlast door tuinplaagdieren dan vindt u in onze webwinkel ook andere mogelijkheden om uw gewassen te beschermen tegen tuinplagen. Om ervoor te zorgen dat tuinplagen op een zo'n biologisch en ecologisch verantwoorde manier kunnen worden bestreden, bieden wij naast natuurlijke vijanden ook oplossingen aan als Anti Slakken Tape. Deze tape plakt rond een bloempot om te voorkomen dat slakken in de bloempot kruipen. 

   Mocht u meer willen lezen over onze passie en overtuiging, klik dan hier.

   LIEVEHEERSBEESTJES

    
   4.1 Wat is het verschil tussen een lieveheersbeestje en een lieveheersbeestjes larven?

   Lieveheersbeestjes larven zijn de jongen van het lieveheersbeestje, de Adalia Bipunctata, de voor ons inheemse soort. Ondanks dat de lieveheersbeestjes larven er veel minder aantrekkelijk uitzien dan het lieveheersbeestjes zelf hebben zij wel een groot voordeel ten opzichte van een volwassen lieveheersbeestje, zij kunnen niet vliegen! Daardoor zullen de larven op zoek gaan naar voeding, bladluizen, op de plek waar zij zijn uitgezet. Gemiddeld duurt het 20 dagen voordat een lieveheersbeestjes larve een volgroeid lieveheersbeestjes is. Wanneer er voor de volwassen lieveheersbeestjes nog voldoende bladluizen aanwezig zijn, zal zij lekker blijven waar ze zit en dooreten en eitjes leggen. Een volwassen Adalia Bipunctata legt maar liefst 20 tot 40 eitjes per dag, die na gemiddeld 4 tot 8 dagen weer uitkomen. Wilt u meer informatie over bladluizen klik dan hier. Weet u genoeg en wilt u meteen lieveheersbeestjes en/of lieveheersbeestjes larven bestellen? Klik dan hier.

   NEMATODEN

   5.1 Wat zijn nematoden?

   Nematoden zijn miniscuul kleine wormpjes die de plaag binnen dringen en zich daarin voortplanten. De wormpjes, ook wel aaltjes genoemd, zijn alleen onder de microscoop zichtbaar. Voor meer informatie over nematoden kunt u hier klikken. 

   5.2 Zijn de nematoden tegen naaktslakken dezelfde als tegen taxuskever?

   Nee, dit zijn andere beestjes.

    

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking