Sluiten

Categorieën

Filters

   Is dit bladluis?

   Zo herken je bladluis

   Bladluizen zijn dol op veel verschillende bloemen, planten en bomen. U vindt ze meestal op jonge stengels, aan de onderzijde van nieuw groeiend blad en op nieuwe bloemknoppen. Bladluis kan schade aanbrengen aan het gewas doordat zij een gaatje boren in het gewas om voedingrijke sappen, die eigenlijk voor de groei van de plant bedoeld zijn, op te zuigen. 

   Stap 1:
   Onderzoek of er sprake is van ‘gewone’ bladluis

   Bladluizen hebben verschillende verschijningsvormen. U kunt bladluizen herkennen aan onderstaande kenmerken. Wanneer het insect aan onderstaande kenmerken voldoet is de kans zeer groot dat u deze kunt bestrijden met de larven van het tweestippelig lieveheersbeestje, Adalia Bipunctata

   Uiterlijk 'gewone' bladluis

   • Kleur: groen, geel, zwart, grijswit, roze, rood of bruin

   • Grootte: tussen de 1 en 6 mm 

   • Vorm: Bladluizen hebben een peervormig lichaam met lange antennes op hun voorhoofd die naar achteren wijzen. Tevens hebben ze twee buisvormige uitsteeksels op hun achterlichaam

   • Aantal poten: De bladluis heeft 6 poten

   • Verschijningsvorm: Ze komen zowel met als zonder vleugels voor.

   • Beweging: Bladluizen bewegen zich langzaam en zijn meestal aan de onderzijde van het blad terug te vinden. Daar voeden ze zich met plantensappen. U kunt ze echter ook terugvinden op de stengels, knoppen van planten en de bloemen.

   Enkele voorbeelden van bladluis vindt u hieronder

   bladluis op boerenkooloranje en groene bladluis

   groene bladluisroos met bladluis

   Stap 2:
   Onderzoek het schadebeeld

   De schade kunt u natuurlijk alleen onderzoeken wanneer die er is. Wanneer u de bladluizen op tijd ontdekt, zal er nog weinig tot geen schade te zien zijn en kunt u afgaan op de herkenning van de omschrijving van de bladluis.

   Wanneer er wel schade is aan uw gewas, is het belangrijk om te onderzoeken of het schadebeeld klopt.

   Zichtbare schade:

   • Omkrullend blad, bobbels in de bladeren.
   • Afscheiding van honingdauw. (plakkerige substantie meestal aan de bovenzijde van de bladeren)
   • Witte vervellingen die achter gelaten worden door de bladluis.
   • Aantasting bloemknoppen.
   • Gele vlekken op het blad.
   • Bij zeer ernstige vergeling vallen de bladeren af.
   • Roetdauw, donkere schimmel die makkelijk groeit op honingdauw.

   omkrullend blad door bladluisbladluis en honingdauw op bladluis op pruimenboom

   Stap 3:
   Check of er mieren aanwezig zijn

   Mieren beschermen bladluizen. Ze zijn dol op de honingdauw die de bladluizen uitscheiden. Ze sluiten als het ware een deal met de bladluizen: Wij beschermen jullie en in ruil daarvoor mogen wij jullie melken. Dit doen ze door met hun achterpoten op de achterzijde van het lijf van de luis te tikken, zo vormt zich een druppel honingdauw.

   Mieren weren of bestrijden zorgt ervoor dat de larven op een veilige plek de bladluizen kunnen eten. Het is natuurlijk niet noodzakelijk om mieren te weren of  te bestrijden en u kunt zeker overwegen om de mieren hun gang te laten gaan. Ik deel het hier, omdat ik het belangrijk vind dat u, goed geïnformeerd, hierin uw eigen keuze kunt maken.

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »