Sluiten

Categorieën

Filters

   INFORMATIE EN TIPS BUXUS RUPS

   HELP MIJN BUXUS GAAT DOOD!

   Afgelopen jaren is het een veel gehoord signaal, buxussen worden aangetast door rupsen, de jongen van de Buxus mot. Ze zijn met veel. De schade herken je door happen uit het blad, spinsel en gele/bruine bladeren. In een later stadium zie je dat de hele buxus kaal kaal wordt gevreten. Geen mooi gezicht en als er maar lang genoeg geen blad aan de buxus zit, zal deze ook sterven. 
    

   Hoe komt deze rups in mijn buxus?

   De overlast waar we mee te maken hebben in de Buxus is het gevolg van import van Buxus uit Azië. Terwijl de Buxus in Nederland gekweekt kan worden, heeft een deel van 'de handel' gekozen voor de goedkopere Buxussen die in Azië gekweekt worden. Gedreven door geld, ontstaat er letterlijk grenzeloos gedrag, met alle gevolgen van dien. De Buxus kan daardoor goedkoper aangeboden worden aan de consument of er kan een grotere marge gemaakt worden door de verkoper, de gevolgen en impact ervan op onze natuur is ondergeschikt gemaakt en daar ondervinden we nu de nadelige gevolgen van. 

    

   Plaagbestrijding Buxus rups of mot

   Omdat de Buxus mot voor Europa geen inheemse plaag is, zijn er in onze natuur ook te weinig natuurlijke vijanden aanwezig wat maakt dat de overlast zo groot is. Natuurlijk zijn er wel vogels die de rupsen eten en vleermuizen, zwaluwen en spinnen die de motten vangen, maar voorlopig is het aanbod aan voedsel te groot of eenzijdig voor de natuurlijke vijanden.  

    

   Geen natuurlijke vijanden tegen Buxusmot in ons assortiment

   Inmiddels worden via diverse webwinkels nematoden aangeboden die de Buxus rups bestrijden. Echter het gebruik daarvan kent veel kanttekeningen en het vraagt kennis en aandacht om deze natuurlijke vijanden met succes in te zetten. Dit is voor Rood met Zwarte Stippen de reden om dit product niet in ons assortiment op te nemen. Wij vinden de kans op teleurstelling over de werking van de natuurlijke vijand te groot. Onze angst is dat dit nadelige gevolgen heeft voor het vertrouwen in de werking van natuurlijke vijanden en dat is niet wat wij willen!

    

   Wie kan mij wel helpen?

   Helderheid over de oorzaak van deze plaag en helderheid over de ons inziens, geringe kans van slagen wanneer u zelf de Buxus rups gaat bestrijden met nematoden, lijkt ons zinvoller. Nematoden tegen Buxus motten worden in tegenstellen tot de nematoden tegen naaktslakken en taxuskever boven de grond gebruikt, dit vraagt om specialistische kennis om de inzet succesvol te laten zijn.  

   Gelukkig zijn er experts in ons land die u graag helpen om op een natuurlijke manier van de overlast door de Buxus rups af te komen. Steven Oostendorp noemt zichzelf Buxus-dokter. Hij komt uit Eibergen en helpt u met liefde voor de natuur en het gewas met het bestrijden van de Buxus rups of mot of het voorkomen ervan. Meer informatie over zijn werkzaamheden en zijn contact informatie vindt u via:
   https://buxus-dokter.nl/

   Binnenkort kunt u bij hem ook de feromoon vallen bestellen waarmee u de mannelijke Buxus motten vangt. Daarmee voorkomt u dat de vrouwtjes bevrucht worden en hun eitjes af zetten in uw buxus.

    

   Nestkast voor mezen en mussen

   Veel vogels voeden hun jonge met rupsen, bladluizen en andere insecten. Het ophangen van vogelhuisje of nestkasten zal een bijdrage leveren aan het terugdringen van de rupsen overlast.

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking